017-9385435
Select Page

Sambal hitam pahang merupakan hidangan tradisi istimewa masyarakat pahang terutama di kawasan kuala lipis, raub dan jerantut. Ia merupakan menu wajib dalam hidangan masyarakat di sini.

Ianya salah satu menu yang unik selain dari yang kita selalu dengar iaitu hidangan gulai tempoyak ikan patin, dan yang jarang kita dengar iaitu masak asam rong yang di perbuat dari biji getah.

Namun untuk membuat sambal ini tidak lah mudah dan memakan masa.

Anda Selalu Dengar Pasal Sambal Hitam Pahang ni..Tapi Tak Pernah Rase?

Pernah Google Resepi. Tapi Tak Senang Nak Buat Kan?

Mencari2 Sambal Hitam Original Pahang yang di katakan sedap tu?

Haaa usah risau..anda boleh dapatkan di sini..sambal hitam pahang original.

Apa Yang Best Pasal Sambal Ni?

  • Penambah selera..rase masam2, pedas, masin..kene laa dengan tekak kita ni..hehe
  • Tahan lama (sesuai untuk di bawa ke mana atau travel)
  • Enak di makan bersama nasi putih, lempeng dan pulut.
  • Packaging dalam plastik 100gram – kecil molek, mudah bawa & ringan (nak pos pun senang!)

Ramai ke yang suka sambal hitam ni?

Bahan-Bahan Untuk Membuat Sambal ni

  • Buah Belimbing Buluh..sudah semestinya..(Bahan utama)
  • Ikan Bilis
  • Cili Padi
  • Bawang Merah

Persediaan Memasak

Belimbing buluh yang telah di bersihkan di rebus dalam periuk sehingga kecut.(lebih kurang 5 jam)

Ikan bilis, bawang merah dan cili padi di tumbuk/kisar

Belimbing yang siap di rebus juga di tumbuk.

Cara Memasak Sambal Hitam

  1. Tumis hirisan bawang merah dalam minyak yang telah di panaskan.
  2. Masukkan bahan yang telah di kisar satu persatu
  3. Kacau perlahan2 sehingga separuh garing.
  4. Kemudian masuk bahan perasa iaitu gula dan garam
  5. Teruskan mengacau sehingga berwarna hitam. SIAPPP!!

Hmmm Nak Kena Cari Belimbing Buluh..Nak Masak Lagi..leceh kan..Takpe2..Kami ada..

Berapa Harga Sambal Ni?

Pek 100 gram – rm9.00

Pek 500 gram – RM45.00 rm35.00

Pek (1 kg) rm55.00 

Nak Cuba Sambal Sedap Ni? Hubungi:-

Pertanyaan / Pembelian

Sms/Whatsapp Sambal ke 017-323 6441

Sms/Whatsapp Sambal ke 017-323 6441

Sms/Whatsapp Sambal ke 017-323 6441

 

Atau klik link di bawah untuk direct wasap (tak perlu save no.)

Jangan lupa cuba sambal hitam pahang original Kuala Lipis ni ye..